20 april 2017 Kick-Off Healthy Heart: onderzoek naar duurzame leefstijlinterventie

geplaatst in: OVERIG | 0

 

 

 

 

Healthy Heart: onderzoek naar duurzame leefstijlinterventie

 

Patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben veel baat bij een aanpassing van hun leefstijl. In het Healthy Heart-project onderzoekt het LUMC samen met huisartsen die zijn aangesloten bij Eerstelijns Zorggroep Haaglanden (ELZHA), het effect van een nieuw leefstijlprogramma. Leefstijlcoaches spelen daarbij een belangrijke rol. Op 20 april was de kick-off bijeenkomst in Den Haag.

Hart- en vaatziekten komen steeds vaker voor en een gezonde leefstijl is de beste manier om ze te voorkomen. Maar ondanks de inzet van bijvoorbeeld diëtisten en antirook-programma’s, blijkt het in de praktijk lastig om blijvend van leefstijl te veranderen. In het Healthy Heart-project onderzoekt het LUMC een nieuwe leefstijlinterventie in groepsverband, die huisartsen kunnen inzetten: in de eigen wijk, dichtbij huis en rekening houdend met de mogelijkheden van de deelnemers. Promovendus Sanne Verkleij van het Healthy Heart-onderzoek: “Onze onderzoeksvraag is afkomstig van huisartsen aangesloten bij ELZHA. Zij worden geconfronteerd met veel patiënten met een ongezonde leefstijl, met als gevolg een verhoogde bloeddruk en blijvende schade aan hart en vaten. De huisartsen willen graag meer aan preventie doen. Het is belangrijk dat goed onderzocht wordt welke interventies werken en hoe je een programma het beste implementeert.”

 

Kaderhuisarts Erik van Duin, één van de sprekers tijdens de kick-off, ziet in zijn praktijk veel patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten: “Ik vind het belangrijk dat huisartsen zich achter dit onderzoek scharen en hun patiënten aanmelden. Iedereen heeft een beeld bij een gezonde leefstijl, maar de weg ernaartoe is weerbarstig. Het Healthy Heart-project kan ons handvatten geven voor de praktijk. Het is goed om te zien dat bij de kick-off zoveel enthousiaste huisartsen en praktijkondersteuners aanwezig waren.”

 

De onderzoekers willen in de komende maanden 1600 patiënten includeren. Het programma bestaat uit zeven groepsbijeenkomsten en drie individuele gesprekken met een leefstijlcoach. Alle deelnemers stellen concrete persoonlijke doelen. De resultaten van het nieuwe leefstijlprogramma worden vergeleken met de gebruikelijke zorg van de praktijkondersteuner. Gedurende het programma komen alle facetten van een gezonde leefstijl aan bod: voeding, bewegen, maar ook omgaan met stress en ontspanning. Van Duin: “Dat laatste facet ontbreekt vaak in de huidige aanpak. Terwijl het bijna onmogelijk is om te werken aan je leefstijl als je teveel aan je hoofd hebt.” Na afloop van het leefstijlprogramma koppelt de leefstijlcoach terug met de praktijkondersteuner van de huisarts. Die houdt op de lange termijn de vinger aan de pols.

Het Healthy Heart-project is ontstaan uit de samenwerking tussen zorggroep ELZHA, waar de huisartsen bij zijn aangesloten, en de afdeling Public health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC. Het maakt onderdeel uit van de LUMC-Campus Den Haag. Verkleij: “Ons project past goed in het doel van de campus om de gezondheidsverschillen in de Haagse wijken te verkleinen.”

Healthy Heart krijgt subsidie van ZonMW. Zorgverzekeraar CZ betaalt de leefstijlcoaches. Verkleij: “Als Healthy Heart een succes wordt, dan wil CZ ervoor pleiten het programma op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.” Ook expertisecentrum Pharos en de Hart&Vaatgroep zijn bij het onderzoek betrokken.