Nederland wordt te dik. Bijna 50 procent van de volwassenen is te zwaar. 1,9 miljoen Nederlanders is extreem dik en heeft obesitas. En dat is gevaarlijk voor de gezondheid. Het zorgt voor hart- en vaatziekten, depressies, diabetes en een verhoogde kans op kanker.
Het geeft ook veel verdriet. Want wie te dik is, hoeft meestal niet op veel steun te rekenen. Die moeten maar meer bewegen en minder eten, zo is de algemene opvatting.
En dat is een hardnekkig misverstand, vertelt Liesbeth van Rossum, arts en hoofd van het Centrum Gezond Gewicht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ,,Te veel eten en te weinig bewegen zijn absoluut niet de enige oorzaken. We hebben de laatste tijd veel meer verborgen dikmakers ontdekt.”
Zo weten we nu dat mensen met zwaar overgewicht een hoger stressniveau hebben dan mensen zonder te veel kilo’s. En stress leidt tot snacktrek. Dat geldt ook voor te weinig slaap. ,,Daarvan kan de stofwisseling helemaal van slag raken’’, aldus de wetenschapper. Daarnaast zijn er steeds meer medicijnen in gebruik waarvan nu bekend is dat zij als bijwerking hebben dat je er dikker van wordt. Zij pleit ervoor om als maatschappij minder hard te oordelen bij overgewicht.
Er moet een gerichte behandeling komen: ,,Ik zie een gat in de huidige aanpak. Zorgverzekeraars vergoeden alleen de uiterste stap, een maagverkleiningsoperatie. Maar we moeten veel eerder onderzoeken waarom deze persoon nu zo dik is geworden en daarna moet iemand intensief behandeld worden.’’
Ze doelt op een behandeling waarbij de leefstijl wordt veranderd en mensen psychische ondersteuning krijgen, een cognitieve gedragstherapie. ,,Die behandeling kun je veel eerder inzetten en dan hoef je het niet zo ver te laten komen dat alleen een operatie nog helpt.’’ Deze behandeling, zo stelt ze, moet vergoed worden en door het hele land worden aangeboden.